ĆELIJSKO DISANJE

Celijsko disanje predstavlja niz reakcija tokom kojih se slozena organska jedinjenja u biljnim I zivotinjskim celijama razlazu na jednostavnija,uz potpuno oslobadjanje hemijske energije.U razgradjivanju organskih materija ucestvuju fermenti. Energija koja je potrebna za disnje obezbedjuje se iz molekula adenozin-trifosfata.

Osnovni material koji se koristi u procesu disanja cine ugljeni hidrati,odnosno glukoza.Posto se najvise rezervi ugljenih hidrata u covjecijem organizmu nalazi u obliku glikogena,on se pomocu fermenata mora dovesti do glukoze.

Razgradjivanje glukoze obavlja se u svakoj celiji.Samo malim dijelom razlaganje glukoze I oslobadjanje energije obavljaju se direktnom oksidacijom tj.uz prisustvo kiseonika.Prozes celijskog disanja obavlja se u dvije etape ,a to su glikoliza i Krebsov ciklus.

Glikoliza je proces razlaganja glukoze,sa nizom medju proizvoda.Krajnji proizvod procesa su dva molekula pirogrozdjane kiseline.Cio ovaj proces odvija se u citoplazmi celija,bez prisustva kiseonika.Uslijed nedostatka kiseonika u tkivima,pri napornom radu,dolazi do nagomilavanja mlecne kisleine,sto izaziva zamor organizma.Za vrijeme odmora iz misicnog tkiva nestaje mlecna kiselina.Nastanak pirogroydjane I mlecne kiseline je povratan jer se samo obrnutim redosledom ponovo sintetizovati glukoza.

Krebsov ciklus ili ciklus trikarbonskih kiselina,odnosno ciklus limunske kiseline,jeste niz hemijskih reakcija koje se odvijaju u celijskoj organeli-mitohondriji.Preko niza reakcija iz pirogrozdjane kiseline nastaju sircetna I oksalosircetna kiselina,a zatim one daju limunsku kiselinu.Nizom reakcija od limunske ponovo nastaje oksalosircetna kiselina,a ona se razlaze do ugljen-dioksida I vode,pri cemu se oslobadja energija.Najveci dio energije daje adenozin-trifosfat koji nastaje upravo u Krebsovom ciklusu.Od ukupne dobijene energije 50% koriste zivi sistemi za sinteze,razlaganje I bioloski rad.Ostatak energije gubi se u obliku toplote.

Na sljedećem videu možete pogledati predavanje:

ĆELIJSKO DISANJE

https://www.youtube.com/watch?v=kZCwXjZOc9Q