Indikativna,metaforična i metonimijska značenja riječi

Neposredno (inače primarno, osnovno, glavno) značenje riječi je odraz u riječi onoga fenomena stvarnosti s kojim je riječ bila povezana dugo vremena i postojana je; figurativno   (ili sekundarno) značenje riječ stiče kao rezultat svjesne upotrebe koja se odnosi ne na fenomen koji tradicionalno znači, već na drugi fenomen koji je po bilo kojem znaku blizak prvom po našem mišljenju.

 Na primjer :gvožđe  u direktnom smislu – sadrže željezo (željezna ruda) ili napravljeno od gvožđa (željezni krov), a u figurativnom značenju – jak, (željezni mišići) ili nepokolebljivi, ne poznavajući odstupanja, povlači se (željezna volja).

 Glava  -u direktnom smislu – gornji dio ljudskog tijela, gornji ili prednji dio tijela životinje koji sadrži mozak, i u figurativnom značenju – um, svijest, razum  (bistra glava, svijetla glava), osoba velikog uma, osoba kao nosilac nekih svojstava, kvaliteta (pametna glava, vruća glava).

Staza  (Grčki tropos – rotacija; promet, slika) – generalizirani naziv stilskih uređaja koji se sastoje od upotrebe riječi u figurativnom značenju s ciljem postizanja posebne vizualizacije, slike . Budući da se prijenos značenja (ili, kako ponekad kažu, prijenos imena) može dogoditi na temelju povezanosti različitih znakova, staze mogu biti različitih tipova, od kojih svaki ima svoje ime. Glavne staze uključuju metaforu, I metonimiju

Metafora je „skraćeno poređenje“; to je uprošćena definicija. Tako,umjesto da kaže „on je hrabar kao lav“ (poređenje), pisac kaže „on je lav“ ili „evo lava“ — to je metafora.
Metonimija je kada dva pojma zamijene mjesta na osnovu neke veze koja postoji između njih (uzročno-posljedične, namjenske, osobinske). Recimo, „čitaš li Andrića“ (tj. čitaš li Andrićeve knjige), „kad rakija stade govoriti“  pijanstvo u ljudi; uzrok mijenja mjesto s posjledicom)

, „pero je moćnije od mača“ (tj. umovanje je bolje od zametanja kavge; predmeti mijenjaju mjesto s onim što se njima čini), ili Bojanov primer sa Belom kućom (mesto uzima značenje onoga što je u njemu).

Mnoge su metafore postale uobičajene u svakodnevnoj upotrebi i zato ne privlače pažnju, izgubile su slike u našoj percepciji: nadići, vruća sezona, toplo srce, vrtoglavica, ljubav je izblijedjela, izgubio je glavu, zurio, žice duše, pacijentove temperaturne skokove, tanki glas, težak karakter, itd.

U književnoj literaturi metafora sve više postiže svoju slikovnu svrhu, neočekivanija je, originalnija i istovremeno tačna u smislu povezanosti pojava.Estetska procjena metafora (kao i drugih sredstava umjetničkog prikaza) je subjektivna stvar.

Svaka uobičajena metafora može se doslovno predstaviti u umjetničke svrhe i tada ona „oživi“, dobiva novu sliku. Ova tehnika se zove implementacija metafora . Može se koristiti u šaljive i satirične svrhe (na primjer, metafora koju je implementirala poznata pjesma Majakovskog, „Spuštanje“) rastrgati), ali može biti i tehnika lirske poezije. Majakovski je s velikom emotivnom snagom realizirao metaforu odvijte ruke:

Slomih ruke i prste

Metonimija  (Grčki: metonymia – preimenovanje) je prijenos vrijednosti (preimenovanje) fenomenima susjednosti .

 Slučajevi takvih transfera su različiti, glavni su  sljedeći.

Od kontejnera do sadržaja: Kopče su kružne, pjenaste, sipaju  (Puškin). Uobičajeni izrazi takođe pripadaju ovoj vrsti metonimije. pojeli cijeli tanjir, popili dvije šolje itd..

Od osobe do njegove odjeće ili bilo kakvih vanjskih znakova: A vi plave uniforme  (Lermontov; odnosi se na žandarme); Hej brado! i kako doći odavde do Pljuškina?  (Gogol).

Od naselja do njegovih stanovnika: Cijeli je grad raspravljao o ovom događaju; Selo je bilo oduševljeno ovom viješću itd.

Od organizacija, institucija, događaja do zaposlenika, učesnika:

 Istraživački institut bio je zauzet hitnim zadatkomFabrika je odlučila da štrajkuje  itd.

 

Zejnel Klimenta,prof.