Nastavna jedinica:  Vrste razvodnika (ventila)

  Nastavnik: Samet Murić                                                       

    Redni br.casa:   167

   Nastavna jedinica  :  Vrste razvodnika ( ventila)

   Tip časa: Vježba

Pneumatski razvodnici usmjeravaju tok vazduha pod pritiskom: propuštanjem, zatvaranjem, promjenom smjera toka. Razvodnici se razlikuju po sljedećim svojstvima:

tip razvodnika određen je brojem priključaka i razvodnih položaja (polja u simbolu). Oznaka tipa razvodnika stavlja se ispred naziva, na primjer “3/2 razvodnik” (čita se tri kroz dva) označava razvodnik s 3 priključka i dva razvodna položaja;

veličina razvodnika opisana je priključnom mjerom odnosno nazivnim promjerom (na primjer ¼”) koja se odabire prema protoku medija; način pokretanja ili aktiviranja može biti neposredno i posredno (neposredni i posredni razvodnici). Mogući načini (neposrednog) aktiviranja razvodnika su: fizičko, mehaničko, vazdušni, električno, kombinirano.

Dužina trajanja signala; prema dužini trajanja signala potrebnoj za pokretanje razvodnika,

razvodnici se dijele na: razvodnike s trajnim aktiviranjem (monostabilne) koji su aktivirani u vremenu dok traje signal i razvodnike s trenutnim pokretanjem (bistabilne) koji su trajno aktivirani kratkim signalom (funkcija pneumatske memorije).

Konstrukcija je bitna u pogledu trajnosti, sile potrebne za pokretanje, veličine, načina pokretanja, održavanja, pouzdanosti rada razvodnika i tako dalje.

Prema konstrukciji razvodnici se dijele na:

razvodnike sa sjedištem:

ravni (tanjurasti),

konusni,

kuglasti,

razvodnike s kliznim prekrivanjem:

klipni,

pločasti,

kulisn