PROVJERA PRAKTICNE REALIZACIJE UCENIK NANOSI PREPARAT ZA OSNOVNU NJEGU KOSE I VLASISTA NA ZADATOM MODELU

1,OSNOVNE HEMISKE OSOBINEDLAKE

2,OSNOVNI UTICAJ FRIZERSKIH I KOZMETICKIH PREPARATA NA ZDRAVLJE KOSE, VLASISTA, LICA, BRADE I BRKOVA

2,NACIN OSNOVNE NJEGE KOSE I VLASISTA, LICA, BRADE I BRKOVA

 

Pravilna nega kose podrazumeva mnogo toga, počev od načina pranja, preko dodatne nege i ulepšavanja, pa sve do redovnog šišanja. Svi bismo voleli da naša kosa izgleda kao one iz magazina o lepoti i modi.

TIPOVI KOSE SU: -SUVA, MASNA, NORMALANA, HEMISKI TRETIRANA

U KAKVOM STANJU KOSA MOZE BITI?

 

-PRIJE POCETKA SVAKOG RADA SA KOSOM FRIZER MORA DA IZVRSI PREGLED KOSE I USTANOVI U KAKVOM JE STANJU KOSA.

 

1.ZDRAVA(RAVNA I KOVRDZAVA)

2.BLAJHANA (OXIDIRANA)

3.BOJADISANA

4.PREPARIRANA

 

-DLAKA PO IZGLEDU MOZE BITI :  PRAVA,KOVRDZAVA,TALASASTA

-DLAKA PO BOJI MOZE BITI: PRIRODNA ,BOJENA, BLAJHANA

-DLAKA U PRESEKU MOZE BITI: OKRUGLA,OVALNA,TROUGLASTA,PRIRODNO NEPRAVILNA

 

KADA FRIZER UOCI NAVEDENE TIPOVE KOSE TEK ONDA PRISTUPA ODABIRU PREPARATA I POSTUPKU NANOSENJA ADEKVATNOG PREPARATA

Nega kose kod kuće nije komplikovan proces, samo je važno da znate kada i zašto da koristite određene proizvode. Nakon što pročitate ovaj tekst, mnogi od vas će shvatiti da greše, već u prvim koracima prilikom pranja kose. Svi smo čuli za maske, pakovanja, balzame, regeneratore, ulja… Ali, šta oni zapravo rade našoj kosi? Da li znamo kako da ih pravilno koristimo i kojim redosledom?

Šampon – prvi i obavezan korak

Pranje kose je obavezno i spada u postupke redovne higijene, kao i tuširanje, umivanje lica, pranje zuba… Šamponi su namenjeni pranju i čišćenju kose i kože glave. Klasičan šampon se nanosi na mokru kosu i utrljava u teme. Deluje tako što otvara kutikulu dlake, kako bi odstranio suvišne masnoće i nagomilane prljavštine.

Danas je ponuda ovih proizvoda toliko raznovrsna da svako može pronaći pravi preparat za sebe. Postoje čak i šamponi za suvo pranje, o kojima ćemo uciti u narednim casovima.

Najvažnije je izabrati adekvatan šampon

Šampon koji najviše peni ili najlepše miriše često nije najbolje rešenje. Za pravilan izbor važno je da znamo karakteristike naše kose i kože glave. Dobar šampon bi trebalo da pomogne u otklanjanju problema sa kojim se suočava kosa (npr. oštećeni krajevi).

Uobičajeno je da se kosa pere dva do tri puta nedeljno. U zavisnosti od potreba i tipa svake pojedinačne kose, postupak se može primenjivati ređe ili češće.

Osobe koje su više izložene nečistoćama i prljavštinama u svom okruženju, te oni koji se pojačano znoje, mogu da peru kosu svaki dan. Isto važi i za osobe koje imaju izuzetno masnu kosu. U tom slučaju se preporučuje korišćenje posebnih šampona, bez sulfata i parabena. Šamponi za čestu upotrebu su blagi, ne sadrže jake hemikalije, nisu agresivni za kosu i skalp, te mogu da se koriste svakodnevno.

S obzirom da je svaka kosa različita, svako od nas bi trebalo da ima svoj šampon. Dakle, nije dobro da cela porodica koristi npr. šampon protiv peruti, ukoliko samo jedan član ima taj problem.

Maska – hrani i obnavlja kosu

Maske ili pakovanja za kosu se nanose uvek na čistu, prethodno opranu kosu. Njihova glavna svrha je da hrane, neguju i hidriraju kosu. Dakle, da bi hranljivi sastojci prodrli u samu strukturu vlasi potrebno je prvo koristiti šampon. Podsećanja radi, šampon otvara kutikulu dlake, čisti kosu i ostavlja slobodnim put za proteine iz pakovanja. Zato je nanošenje maske drugi korak prilikom pranja kose.

Pravilna nega kose podrazumeva nanošenje odgovarajuće maske na celu dužinu vlasi, izbegavajući samo teme glave. Potrebno je da neko vreme “odstoji” na kosi, ponekad i da se raščešlja, pa tek onda ispere.

Maske se mogu primenjivati prilikom svakog pranja, ili po potrebi. Najvažnije je izabrati pravo pakovanje za kosu i pridržavati se uputstva sa ambalaže.

U daljem tekstu posjetute stranicu.

http://glambox.rs/index.php?route=pavblog/blog&id=51