VRENJE

Vrenje ili fermentacija je oblik katabolizma. To je veoma star proces koji potice iz perioda kada u vazduhu nije bilo kiseonika.

Vrenje je hemijski proces u toku kojeg mikroorganizmi razgradjuju organske materije u anaerobnim uslovima I dobijaju energiju za svoje zivotne procese. Uzroci vrenja su enzimi koji se nalaze u mikroorganizmima.

U toku vrenja se iz molekula glukoze oslobadja mali dio energije u odnosu na kolicinu energije koja se oslobadja pri aerobnom celijskom disanju. Ovaj proces vrenja I danas postoji kod nekih bakterija I gljiva (kvasaca) a poseban oblik vrenja je mlijecno kisjelinsko vrenje koje se desava u misicima covjeka. Glavna karakteristika svih oblika vrenja je da nemaju spoljasnjeg primaoca elektrona, za razliku od aerobnog disanja gdje je kiseonik acceptor.

Alkoholno vrenje obicno zapocinje kao aerobno celijsko disanje – glikolizom, u koje nastaju dva molekula pirogrozdjane kisjeline, ATP-a i NADH. Pirogrozdjana kisjelina se dekarbonizuje, oslobadja se CO2.

Preostali acetaldehid se pomocu alkoholne dehidrogenaze redukuje u alkohol etanol.

Kada se gljivice kvasca nadju u testu prilikom pravljenja hleba prinudjene su na vrenje. Naime tada kvasac preradjuje skrob iz tijesta u glukozu I dalje fermentise u alcohol. Pri tom se oslobadja ugljendioksid koji povecava volume tijesta (dizanje tijesta). Male kolicine alkohola odlozene u tijestu isparavaju za vrijeme precenja I donose prijatan miris pecenju.

Mlijecno kisjelinsko vrenje se dogadja pri kisjeljenju kupusa, mlijeka, proizvodjna jogurta, sireva I dr. Vrenje je slicno alkoholnom samo se tu stvorena pirogrozdjana kisjelina redukuje u mlijecnu kisjelinu.

Sircetno vrenje je proces gdje se uz pomoc bakterija vocni secer razlaze na sircetnu kisjelinu I ugljendioksid.

Na sljedećem linku možete pogledati predavanje:

https://www.youtube.com/watch?v=lPOqWTUiGbY